Tips voor het aanschaffen van een stoelmassage behandelstoel

Geplaatst op

De aanschaf van een nieuwe stoelmassage stoel is een belangrijk moment. Als het om je eerste massagestoel gaat weet je er misschien nog niet het fijne van. Maar ook als een verouderde stoel vervangen moet worden, blijft het een lastige keuze. Daarom hebben we hier een aantal essentiële punten op een rij gezet.

Bij het maken van de juiste keuze moeten we de kwaliteit van de stoel zowel vanuit het comfort van de masseur benaderen als vanuit het comfort van de cliënt.

Comfort van de stoelmasseur

Hoe gebruikersvriendelijk is de stoel?

Let op het gemak waarmee de stoel wordt opgebouwd. Hoe eenvoudiger hoe beter. De snelheid waarmee een stoel staat is belangrijk wanneer je vaak moet op- en afbouwen. Dit is het geval wanneer je met dezelfde stoel naar diverse klanten reist. Ook scheelt het veel tijd als de massagestoel binnen de kortste keren klaar staat.
Vaak geldt de regel hoe eenvoudiger hoe minder kwetsbaar de stoel is. Uiteraard mag de eenvoud en het gemak niet ten koste van het comfort van de cliënt gaan.

De juiste werkhoogte

Hoe hoog zit de cliënt? Is de hoogte van de stoel af te stemmen op jouw lengte? Ervaring wijst uit dat jouw lengte zeer bepalend is bij de keuze van de ideale massagestoel. Als de stoel beperkt omlaag kan en jij wat kleiner bent, moet je meer op kracht en kan je minder met gewicht werken. Omgekeerd geldt dat als je cliënt te laag zit dit ten koste kan gaan van je houding. Als je advies krijgt over een goede stoel van een masseur die heel lang is terwijl jij bijvoorbeeld maar 1.60m bent, houdt er dan rekening mee dat deze zelfde stoel voor jou misschien niet praktisch is. Ga het zelf uitproberen door met de massagestoel te werken.

Hoe mobiel is de massagestoel?

Gewicht

Moet je de stoel vaak vervoeren of staat de stoel op een vaste plaats bij een bedrijf of in een salon? Wanneer je de stoel veel moet vervoeren is het gewicht van belang. Tegenwoordig zijn bijna alle massagestoelen onder de 9 kilo, op de houten stoelen na. Moet je veel met het openbaar vervoer reizen, dan is het niet aan te raden een houten stoel te nemen. Ga altijd opzoek naar een mooi evenwicht tussen het gewicht van de stoel en de het gewicht dat de stoel kan dragen. Het is belangrijk dat ook mensen met overgewicht met vertrouwen op de massagestoel kunnen zitten. Als de stoel instabiel aanvoelt of begint te kraken is het moeilijker voor de cliënt om zich te ontspannen.

De draagtas

Er zijn draagtassen die over de schouder gedragen kunnen worden of als rugtas. Maar er zijn ook draagtassen op wieltjes. Dit laatste in het minst belastend voor je eigen lichaam. De schouder draagtas is het zwaarst. Dit is geen probleem wanneer je de stoel zelden hoeft te dragen, maar bij veelvoudig gebruik kan dit behoorlijk zwaar zijn.

Comfort van de cliënt.

Het comfort van de cliënt wordt vooral bepaald door de instelbaarheid van de stoel in combinatie met de manier waarop het is ingesteld natuurlijk. Ook de stabiliteit speelt hier een rol.

Hoe goed instelbaar is de stoelmassage stoel?

Bij de aanschaf van een nieuwe stoel zal je moeten letten op de instellingsmogelijkheden. Kan een klein persoon comfortabel zitten, maar een zwaarder iemand ook? In Nederland hebben we gemiddeld veel lange mannen, terwijl de stoelen vaak in Aziatische landen worden geproduceerd. Controleer daarom of de stoelmassage stoel voor klein en groot geschikt is.

Hoe stabiel is de stoel?

Iedere stoel heeft een maximum gewicht wat het kan dragen. Het is daarom belangrijk hier voor aanschaf naar te informeren. De stoel moet ook stabiel aanvoelen en vooral niet piepen of kraken. Dit geeft vaak een onveilig gevoel. Ook zal je het materiaal en de mechanismen op kwetsbaarheid moeten beoordelen.

Het is ook aan te raden om te controleren of het mogelijk is om onderdelen na te bestellen indien er onverhoopt toch iets kapot gaat buiten garantie.

Wat mag een stoelmassage stoel kosten?

Uiteindelijk bepaal je zelf wat je aan een stoel wilt uitgeven. Echter voldoen de goedkoopste stoelen vaak niet aan bovengenoemde criteria en zijn daarom niet geschikt voor professioneel gebruik. Vanaf 200 euro kan je een prima stoel kopen. De prijs kan echter oplopen tot ongeveer €1000, gewicht en materiaal spelen hier vaak een grote rol.

Geplaatst in Voor stoelmasseurs