Stressverzuim in Nederland op steeds jongere leeftijd

Geplaatst op

Verzuim door stress – jong geleerd, oud gedaan

Uit onderzoek van het CBS en Arboned in 2014 is gebleken dat stressklachten de grootste oorzaak zijn van ziekteverzuim. Bovendien is hierin een stijging is te zien ten opzichte van voorgaande jaren. Daarnaast komen deze klachten op steeds jongere leeftijd voor. Zo zien we ook een stijging van het aantal burn-outs onder 16-34 jarigen. Hierdoor zitten steeds meer jonge mensen langdurig thuis. Wat kun je als werkgever doen om dit te voorkomen? Of sterker nog: hoe zet je de hoge kosten die met verzuim gepaard gaan om in winst?

Alle werkgevers willen graag productieve, flexibele en stressbestendige medewerkers die zich bij voorkeur weinig of niet ziek melden. Voor velen een reden om op zoek te gaan naar jong(er) personeel. Uit onderzoek is echter gebleken dat ook in de leeftijdsgroep 16-34 jaar stress vaak de oorzaak is van langdurig verzuim. Stress kan vele oorzaken hebben en is niet altijd werk-gerelateerd. Toch blijkt dat steeds meer mensen in Nederland zowel tijdens hun werk als in het privéleven het gevoel hebben onder grote druk te staan. Hierdoor presteren zij minder goed, zijn somber en/of sneller ziek. 

Sociale druk

Naast een hoge werkdruk is ook de sociale druk in de leeftijdsgroep 25-34 vaak een grote boosdoener. Men heeft teveel verplichtingen en te weinig tijd voor ontspanning en rust. Gevolg: lichamelijke en mentale uitputting. Met name onder jonge gezinnen ontstaat stress en uitval (burn-out) steeds vaker bij de persoon die de meeste verantwoordelijkheid binnen het gezin draagt. Ook bij ouderen kan sociale druk een stressfactor zijn. Naast een normale baan heeft deze groep mensen vaak de zorg over hulpbehoevende ouders of andere familieleden. Daardoor blijft er weinig tijd over voor plezier en ontspanning.

Flexibiliteit

Door flexibilisering van de arbeidsmarkt ontstaat vooral onder jongere werknemers steeds minder zekerheid. Tijdelijke contracten zijn vaker regel dan uitzondering.  Werkgevers stellen een vast dienstverband vaak zo lang mogelijk uit. Daarnaast wordt aan deze groep medewerkers steeds hogere eisen gesteld als het gaat om werktijden en werklocatie. Lange en onregelmatige werkdagen en geen vaste of eigen werkplek zijn factoren die ook bijdragen aan stressverzuim en burn-out.

5 tips tegen stressverzuim

Als werkgever kun je bijdragen aan het verminderen van stress door het nemen van preventieve maatregelen. Dit lijkt misschien een extra kostenpost. Maar wanneer je deze maatregelen op de juiste manier implementeert blijkt dit een goede investering. Dit kan de organisatie juist geld opleveren!

Balans

Een juiste balans tussen werk en privé is een belangrijke basis voor een gezonde levensstijl. Door regelmatig gesprekken te voeren met medewerkers blijf je als werkgever op de hoogte van de persoonlijke situatie. Zo kun je op tijd noodzakelijke maatregelen treffen. Hiermee voorkom je langdurig verzuim, bijvoorbeeld door een burn-out. En je verbetert niet alleen het contact met medewerkers: de persoonlijke aandacht verhoogt tevens de loyaliteit van de medewerker aan de organisatie.

Beweging

Dat bewegen gezond is weten we allemaal. Helaas krijgen veel mensen nog steeds te weinig beweging. Daardoor lopen zij een verhoogd risico op overbelasting, diabetes en hart- en vaatziekten. Door een verlaagde weerstand hebben zij sneller kans op griep en andere ziektes. Stimuleer jouw medewerkers om meer te bewegen door te sporten, het maken van een strandwandeling of wat vaker de (bedrijfs-)fiets te pakken, het is allemaal goed.

Dynamisch werken

Door meer beweging in je dagelijkse werkzaamheden te integreren onderbreek je langdurig zitten en elimineer je een statische werkhouding. Dit is belangrijk, want het zijn de belangrijkste oorzaken van RSI en overbelasting. Er is een scala aan mogelijkheden om in beweging te komen. Organiseer een bootcamp, neem vaker de trap, loop zelf naar de printer of het koffieapparaat. Drink veel water, vergader staand of lopend.

Financiële zekerheid

Zekerheid en baangarantie geven rust, medewerkers met een vast dienstverband zijn over het algemeen minder gespannen dan medewerkers met een tijdelijk contract. Dit vertaalt zich ook in de uiteindelijke werkprestatie en motivatie. Daarnaast biedt een vaste arbeidsovereenkomst voordelen in de privé-sfeer van de medewerker. Hij/zij kan hierdoor gemakkelijker aan financiële verplichtingen voldoen waardoor er minder ‘zorgen’ zijn en mentale spanning afneemt.

Stoelmassage op de werkvloer

Uit onderzoek is gebleken dat stoelmassage op de werkvloer een laagdrempelige en effectieve manier is om fysieke spanning en overbelasting te voorkomen en te verminderen. Door betere doorbloeding van spieren en de aanmaak van oxytocine krijgt men nieuwe energie en verminderen of verdwijnen rug- nek- en schouderklachten. Daarnaast zien medewerkers het aanbieden van een stoelmassage als een gebaar van waardering vanuit de werkgever. Dit draagt bij aan het mentale welzijn van medewerkers. Stoelmassage wordt door de Belastingdienst erkend als preventiemiddel waardoor het frequent aanbieden hiervan fiscale voordelen met zich meebrengt.

Wil jij ook vitale, productieve medewerkers en ben je benieuwd naar de fiscale voordelen? Neem dan vandaag nog contact op met MassageProfs voor persoonlijk advies.

Geplaatst in Voor werkgevers