Stoelmassage: weinig onderzoek, veel resultaat!

Geplaatst op

Regelmating komt de vraag of er onderzoeksresultaten zijn van de effecten van stoelmassage op de werkplek. Helaas is er maar op kleine schaal onderzoek gedaan. Toch liegen de resultaten hiervan er niet om. Daarom hierbij een samenvatting van de belangrijkste resultaten van de afgelopen 10 jaar.

Onderstaande resultaten zijn behaald bij bedrijven die variërend van 1 x per week, per twee weken of per maand een stoelmassage aanboden aan hun medewerkers.

Onderzoek Universiteit Maastricht *

63% van deelnemers constateert een afname in RSI klachten.
Het klachtenniveau daalt gemiddelde met 52%.
67% van de mensen constateert een afname in spanningsklachten.
Effecten zijn al merkbaar na 3 stoelmassages.

Onderzoeksresultaten Joy Fang **

Bij 30,4% van de deelnemers zijn alle RSI klachten verdwenen.
79,9% constateert een toename van de concentratie.
87,5% constateert een afname in spanningsklachten.

Onderzoeksresultaten ziekenhuispersoneel ***

Verbetering humeur.
Afname spanning- en pijnklachten.
Toename algeheel gevoel van ontspanning.

Onderzoeksresultaten University of Miami ****

Toename alertheid.
Afname werkstress.

Afname van klachten

Diverse onderzoeken tonen aan dat stoelmassage van invloed is op een afname van spanningsklachten en pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Overige resultaten bevestigen een vermindering van hoofdpijnklachten en vermoeidheid, een verbetering van het humeur en men kan zich beter ontspannen.

De belangrijkste oorzaak van de positieve effecten van stoelmassage? Tijdens een massage stijgt de concentratie van het hormoon oxytocine. Dit vormt een tegenwicht  voor het stresshormoon cortisol. Daarnaast ontstaat door de massages een betere doorbloeding, met daardoor een betere afvoer van afvalstoffen.

Met andere woorden: stoelmassage verbetert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door deze massage en de aandacht voor het lichaam is de ontvanger zich meer bewust van (werk)houding en overbelasting. Door de aanraking worden pijnsignalen eerder opgespoord en herkent. Hierdoor kan men eerder maatregelen nemen om de overbelasting te doorbreken.

Het financiële plaatje

Een drempel voor bedrijven om een stoelmasseur in te huren is vaak het idee dat dit duur zou zijn. Natuurlijk zijn het extra kosten. Deze investering is echter snel terugverdiend. Een werknemer die een dag ziek thuis is kost gemiddeld 250 euro (bron: ArboNed). Voor dit bedrag kan diezelfde werknemer zich ruim een half jaar lang om de week laten masseren. Bovendien zijn de kosten van de stoelmassage, onder voorwaarden, aftrekbaar als bedrijfskosten.* door Ton van Attekum, bedrijfsarts** joyfang.nl*** door Joel Katz, phD, Adarose Ardiel Wowk, RN, BscPsych; Dianne Culp, geregistreerd massage therapeut; en Heather Wakeling, BA, gepubliceerd in ‘the journal of Pain Research and Management’**** Tiffanny Field, Gail Robinson, Frank Scafidi, Tom Nawrocki and Alex Concalves. Universiteit van Miami, Touch Research Institute, 1996

Geplaatst in Voor werkgevers