Spanningsklachten worden vaak veroorzaakt door een combinatie van overmatig gebruik, voortdurend terugkerende bewegingen en een eenzijdige fysieke overbelasting. Ook vermoeidheid en werkstress spelen hierbij een belangrijke rol. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om gedurende langere periodes stil te zitten. De toenemende hoeveelheid beeldschermwerk nodigt hier in de praktijk wel steeds meer toe uit.
Wat is RSI?
RSI staat voor Repetative Strain Injury maar wordt in de volksmond vaak in een bredere context gebruikt. RSI wordt cumulatief als omschrijving gebruikt voor letsel aan spieren, pezen en zenuwen armen, schouders en nek. AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) en KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) omschrijven de klacht wellicht beter maar worden in de praktijk veel minder gebruikt.
Hoe onstaat RSI?
Uit medisch onderzoek blijkt dat de doorbloeding van de spieren bij licht statische arbeid met 80% afneemt, de spieren krijgen nog maar een vijfde van de normale hoeveelheid zuurstof aangeboden. Daarnaast maakt het lichaam bij spierspanning afvalstoffen aan. Bij ontspanning en een goede doorbloeding voert het lichaam deze afvalstoffen af, dit is een natuurlijke cyclus. Wanneer de doorbloeding langdurig verminderd is, kan het lichaam de afvalstoffen onvoldoende afvoeren en ontstaat er een ophoping van afvalstoffen in het spierweefsel. Dit veroorzaakt in veel gevallen de eerste pijn. Wanneer deze klachten verergeren spreken we van RSI-klachten.
Wil je weten of stoelmassage kan helpen RSI te voorkomen?
VOORKOMEN
DOE JE ZO!
RSI
PREVENTIE
Vijf tips om RSI bij beeldschermwerk zo veel mogelijk te voorkomen:
- zorg voor een correct ingestelde werkplek
- voorkom zoveel mogelijk eenzijdige belasting van het lichaam
- verander regelmatig van zithouding
- doe regelmatig ontspanningsoefeningen gedurende de werkdag
- zorg iedere 20-40 minuten voor beweging door het afwisselen van werktaken en/of door het inplannen van meerdere korte pauzes