Betere bedrijfsresultaten met vitale medewerkers

Geplaatst op

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht of de mate waarin iemand krachtig en energiek is. Dit is onlosmakelijk verbonden met je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. De vitaliteit van mensen heeft niet alleen een directe invloed op duurzame inzetbaarheid en gezondheid maar ook op creativiteit en innovatie. Onderzoek heeft aangetoond dat organisaties met vitale medewerkers betere resultaten behalen dan organisaties die niet investeren in het welzijn van hun medewerkers. Echter, slechts 12% van de werknemers in Nederland beschouwt zichzelf als volledig vitaal. Hoe kun je de vitaliteit van jouw medewerkers op effectieve wijze verhogen waardoor zij beter presteren?

Job crafting

Oftewel baanboetseren, is een manier waarop een medewerker zelf zijn/haar baan kan herstructureren. De werknemer brengt zelf (in overleg met de werkgever) aanpassingen aan in het takenpakket, samenwerkingen en/of verandert het cognitieve beeld van de functie. De effecten hiervan zijn dat de functie en/of de sociale omgeving verandert. De werknemer ervaart het werk hierdoor als meer betekenisvol en kan zich beter met zijn/haar functie en werkgever identificeren. Onderzoek wijst uit dat ‘jobcrafters’ maar liefst 50% vitaler zijn.

Stimulans

Het aanbieden van opleidingen en cursussen geeft medewerkers een positieve stimulans, creëert binding met de organisatie en doorgroeimogelijkheid. Daarnaast kan het verbeteren van informatievoorzieningen binnen de organisatie bijdragen aan een betere beheersing van de functie en betrokkenheid van de medewerker. Uit onderzoek is gebleken dat dergelijke ervaringen op het werk ook een positief effect hebben op de thuissituatie waardoor een betere werk-privé balans ontstaat.

Sport & voeding

Een gezond lichaam en gezonde voeding zijn een essentieel onderdeel van vitaliteit. Het faciliteren van sportmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een fitnessruimte, bedrijfsyoga of een maandelijkse bootcamp zorgt niet alleen voor vitaler personeel maar is ook een vorm van teambuilding. Stimuleer medewerkers daarnaast om gezonder te eten door bijvoorbeeld vers fruit op kantoor aan te bieden of een gezonder menu in de bedrijfskantine samen te stellen.

Ergonomie

Een goede werkhouding en een goed ingerichte werkplek verminderen klachten aan het bewegingsapparaat en voorkomen RSI-klachten. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het faciliteren van een geschikte werkplek, ook als dit een thuiswerkplek betreft. Een professionele werkplekadviseur kan hierin ondersteuning bieden door het geven van preventief of klachtgerelateerd werkplekadvies.

Beloning

In vergelijking tot andere landen hebben we in Nederland een omvangrijk pakket aan primaire, secundaire en soms zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Hier zijn vaak extra’s voor behaalde resultaten in opgenomen, medewerkers worden beloond voor het behalen van gestelde doelen. Daarnaast zien we dat werkgevers hun medewerkers ook belonen voor geleverde inzet, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsuitje of een maandelijkse stoelmassage. Medewerkers krijgen ook steeds vaker de optie om beloningen op een alternatieve manier te verzilveren. Bijvoorbeeld door het uitruilen van tijd voor vrije tijd, tijd voor geld, geld voor tijd of vervroegde uitdiensttreding. Onderzoek wijst uit dat winstdeling en andere vormen van beloning een positief effect hebben op de prestatie van medewerkers. Ook verhoogt het de vitaliteit van mensen. Belonen loont!

Geplaatst in Voor werkgevers,Voor werknemers