hoe herken ik rsi klachten?

Onderstaande symptomen horen bij rsi. Als je een of meerdere klachten herkent, neem dan direct maatregelen.

  • pijn, tintelingen of een onaangenaam gevoel tussen de schouderbladen, in de schouderspier, rond het schoudergewricht, rond de elleboog, in de onderarm, in de pols of in één of meerdere vingers.
  • klachten verergeren door fijne bewegingen en als je lang in dezelfde houding zit (bijvoorbeeld computerwerk en autorijden).
  • klachten worden erger bij krachtzetten met de handen (wringen, tillen)
  • klachten verergeren in gespannen situaties (stress).
  • klachten ontstaan tijdens of juist vlak na een periode van toewijding aan een bepaalde taak, drukte of stress.  
  • klachten zijn gedurende een lange periode aanwezig (zo'n zes weken).      

Klachten bij rsi zijn variërend van pijn, overgevoeligheid, vermoeidheid, tintelingen, stijfheid, verminderde beweeglijkheid van gewrichten tot verminderde spierkracht.

Rsi gerelateerde symptomen worden in drie fases onderverdeeld.

fase 1

In fase één zijn de klachten nog niet ernstig van aard. Er is sprake van pijn en vermoeidheid aan de polsen, handen, vingers, armen, schouders of nek. De klachten treden met name op tijdens het werk of na een lange periode van werken. Het bestaat vooral uit plaatselijke kramp of een doof gevoel. De rsi klachten worden echter snel minder wanneer de medewerker stopt met werken. In dit stadium is er een duidelijke relatie tussen het verrichten van werkzaamheden en de pijn. De pijn treedt met name op na langdurig werken of een zeer stressvol periode. Dit komt doordat men in ten tijde van stress spieren, veelal onbewust, aanspant. De doorbloeding van de spieren, die zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingstoffen, verminderd hierdoor en de afvoer van afvalstoffen is niet optimaal.

fase 2

In fase twee wordt de relatie tussen werk en pijn minder duidelijk. Ook ‘s avonds en in het weekend blijft de pijn aanwezig. De pijn kan een uitstralend karakter krijgen waarbij soms tintelingen en ook krachtverlies optreedt.

fase 3

In fase drie is er sprake van zeer ernstige rsi klachten. In deze fase is de pijn altijd aanwezig. Er treedt een verlammend gevoel op met tintelingen. In deze fase kunnen er zelfs geen lichte werkzaamheden meer verricht worden zonder pijn. Ook het verrichten van gewone klusjes in huis is vaak niet meer mogelijk. 

Rsi-gerelateerde klachten kunnen chronisch zijn en tot langdurig verzuim leiden. Daarom is vroegtijdige herkenning zeer belangrijk. Voorkomen is natuurlijk nog beter, te meer omdat volledige genezing in een aantal gevallen niet mogelijk is.  

Lees meer over het voorkomen van rsi.

Direct een prijsvoorstel

Offerte aanvragen

Proefmassage aanvragen

Aanvraag kennismaking & proefmassage